Utrata i marnotrawstwo żywności (food loss and waste) mają miejsce na różnych etapach globalnej produkcji, dystrybucji i konsumpcji. Niezrównoważone praktyki skutkują utratą około jednej trzeciej całej wyprodukowanej żywności każdego roku, a kontynuowanie wzorców biznesu “takiego jak zwykle” powoduje coraz większe opóźnienia w realizacji Celów Zrównoważonego Rozwoju, w tym celu dwunastego: Zrównoważona konsumpcja i produkcja.

Specjaliści Centrum UNEP/GRID-Warszawa - Katarzyna Wasilewska-Wojtan oraz Bartłomiej Kozek, w najnowszym wydaniu foresight brief dla United Nations Environment Programme prezentują zestawienie poruszających danych, m.in. o liczbie niedożywionych osób na świecie (820 milionów) czy ilości marnowanej żywności, opisują trendy i prognozy na najbliższą przyszłość, a także wypunktowują globalne zależności pomiędzy FLW a problemami, z jakimi boryka się nasza planeta, takimi jak emisja gazów cieplarnianych, deficyt wody czy degradacja lasów i utrata różnorodności biologicznej. 

Tak znaczące straty żywności to także wysokie koszty społeczne, rozwiązanie kwestii braku odpowiednich warunków przechowywania zbiorów zwiększa elastyczność rolników na rynku i zwiększa przychody do budżetu państw rozwijających się. Należy zauważyć różnicę pomiędzy stratami żywności spowodowanymi niedostatecznym rozwojem technologii w państwach globalnego południa, a wysokim stopniem marnowania produktów na etapie sprzedaży i konsumpcji w krajach globalnej północy. 

W kolejnych akapitach autorzy piszą o zwiększaniu świadomości konsumentów oraz o niezbędnych zmianach w światowej polityce wpływających na wzorce produkcji i dystrybucji, które muszą zmierzać do zakończenia kosztownej nadprodukcji mającej wpływ na środowisko i społeczeństwa całej naszej planety. 

Foresight Briefs Programu ONZ ds. Środowiska to krótkie analizy pokazujące najważniejsze wyzwania oraz propozycje działań w kontekście globalnej polityki, a także indywidualnych wyborów jednostek.